torsdag 30 december 2010

Mellandagsrenovering, dag 1

Vi fortsätter i sakta mak att renovera huset, mer isolering på tapeten var det i mellandagarna, grundarbetet avslutades idag!

Problemen med vår kallfarstu är att den egentligen är en något ombyggd glasveranda. Enligt tidigare ägare byggde man om den under 50-talet, många av de fina fönstren försvann i renoveringen, verandan delades och en del varmbonades medan den andra byggdes om i samma stil, borttagna fönster, 50-talsanpassning av dörren och en järntrappa kom på plats. Tyvärr glömde man det viktigaste, att isolera väggarna, så entrén fyller ingen funktion som värmebevarande överhuvudtaget och innerdörrarna håller inte heller värmen så bra. Allt detta leder till att undervåningen kyls ut i sakta mak när temperaturen närmar sig 20-25 minusgrader.

Vi har som mål att återställa kallfarstun som riktig glasveranda med fönster som passar, men detta är ett framtida arbete som vi inte prioriterar just nu. Vi tog därför nyligen beslutet att varmbona även entré-delen i befintlig utformning så att vi slipper problemet med utkylningen. Under mellandagarna har jag därför med lite hjälp fixat själva grundarbetet!

Vi började med att riva bort masoniten som satt på väggarna för att se vad som fanns under. Fösnteröppningarna fanns kvar, men inga fönster tyvärr. Öppningarna var igensatta med råspont och mellanrummet var helt tomt! Under och ovan fönstren satt pärlsponten kvar, men även här saknades isolering, tomrummet var närmare 10 cm...

Eftersom pärlsponten delvis var i dåligt skick rev vi bort alltsammans och började från grunden.


Här har vi tagit bort masoniten, träpanel och råspont synlig. Fönstret till höger är en produkt av 50-talet, inte allt var bra då även om jag ju gillar 50-talsinredning :-) Jämför höjden med det ljusa träpartiet som visar de gamla fönstrens placering och storlek...



Här ser man märken efter fästen för fönsterbrädor som prytt underkanten av glasverandans stora fönster! Antagligen pryddes de av pelargoner sommartid, eller vad tror ni?




Lite halvruttet, en gammal skada från före 1920-30-talet då övervåningens glasveranda varmbonades. Den övre verandan var delvis inbyggd, men man missade att kolla den yttre bjälken i golvet när man byggde om, så skadan har varit dold i alla år...ansåg dock att detta inte behövde åtgärdas utan vi valde istället att förstärka stödet till ovanliggande golvbjälke genom en avlastning.


Här ser man öppningen för det tre-delade fönsterpartiet, en gemensam karm har tagits bort vid den tidigare ombyggnaden.